Schaakprogramma's voor de computer

Terug naar de thuispagina

Aparte gebruikersschil en motor
Voordat u het een en ander gaat installeren, is het handig te weten dat een computerschaakspel bestaat uit een grafische omgeving (gebruikersschil) en een motor (engine). De motor is het deel waar de kunstmatige intelligentie in zit. De motor bepaalt de schaaksterkte van het spel.

Windows
Arena is een goede en gratis gebruikersschil voor Windows, waarin u diverse schaakmotoren kunt voegen. U kunt tijdens de installatie alleen kiezen voor Engels of Duits als taal van de gebruikersschil.

Standaard kunt u Arena binnenhalen met aan boord de FRC Partner schaakmotor Spike.

Een andere goede gratis schaakmotor is Pro Deo. Op de webpagina van Pro Deo staat ook een instructie hoe u Pro Deo kunt laden in Arena.

Maar de voorkeur verdient de uitstekende gratis schaakmotor Crafty. De Windowsversie haalt u hier: Crafty voor Windows.

Linux
Als gratis gebruikersschil raden wij in Linux Eboard aan.

Bij de meeste Linux-distributies (zoals Linux Mint en Ubuntu) kunt u Eboard gewoon vanuit de eigen pakketbronnen installeren. Gratis schaakmotoren (engines) zijn onder andere:

* Crafty (de voorkeursmotor: erg sterk!)

* GNU Chess

* Sjeng

* Hoichess

* Phalanx

Dit is handig om te weten, zodat u deze nu snel en eenvoudig uit de eigen pakketbronnen van uw Linux-distributie kunt installeren. De grafische omgevingen en de motoren worden als aparte pakketjes aangeboden. Een enkele keer is het spel reeds compleet, maar dat merkt u vanzelf.

Terug naar de thuispagina